─ Du ser at barna stråler når de får være med på matlagingen

Ved Langekjenntunet og Mormors Have Barnehager får barna delta i matlagingen. Det er viktig at også små barn får lære, kjenne, føle og være med på å lage maten de spiser, forteller Grete Hove Strøm ved Langekjenntunet barnehage.

Prosjekt Matmot
Marihønene(tre-åringene) ved Langekjenntunet og Mormors Have barnehager har mat og mattradisjoner som overordnet tema gjennom hele året. Assistent og kokk, Grete Hove Strøm sørger for at ungene skal trives i matlagingen.

─Hele målet med prosjekt Matmot er jo at barna skal få et sunt forhold til mat. De skal være med på å lage, føle, lukte og kjenne på maten vi spiser. I tillegg skal de også få kunnskap om matens reise, helt fra bonden, til ferdig matrett på tallerken. Vi har jo også vært på flere utflukter der vi har besøkt dyrene på gården, blant annet sett på lammene ved min egen gård i Lyngdal, sier Grete.

Potet eller ikke potet, det er spørsmålet! Sigurd kontrollerer kvaliteten på råvarene.

─De første gangene handler det mye om å bli kjent på kjøkkenet. Vi begynner litt forsiktig med de kjente smakene, før vi kanskje går over på litt mer avanserte ting etter hvert, utdyper kokken.

─ I dag er det kjøttkaker som står på programmet. Herlig! Jeg er jo en ivrig tilhenger av norsk tradisjonskost. Og ungene, ja de er med under hele prosessen, du ser at de storkoser seg når de får delta, forteller Grete.

─ Nå skal jeg jukse litt her Henrik, se hva som skjer når jeg putter sukkerkulør i sausen. Vipps, så ble den brun, forteller Grete mens Henrik følger med engasjert.

Barna gleder seg
Det er tydelig at Marihønene ser frem til å treffe Grete på kjøkkenet. De aller fleste følger godt med når Grete forklarer hvordan grønnsakene skal kuttes.

─ Du ser at barna gleder seg veldig til å være med på Matmot. Du kan se gleden i ansiktet deres når jeg kommer for å hente de.

─ Nå må dere huske å være forsiktige mens dere kutter, sier Grete.

─ I tillegg er det jo også veldig koselig at jeg som kokk får anledning til å bli kjent med ungene på lik linje med de andre ansatte. Jeg tror det er viktig at de forstår at det ligger litt arbeid bak maten som serveres, forteller Grete.

Mens potetene kokes og kjøttkakene stekes ferdig, får barna en velfortjent pause i gymsalen.

Emma og Sigurd koser seg i gymsalen. Snart er det endelig mat.

─ Her er det full fart i gymsalen mens vi venter på at maten skal bli ferdig. Vi forsøker å ikke la de sitte i alt for lange omganger, da er det veldig godt med et lite avbrekk, sier Pedagogisk leder, Anette Lien Aannestad.

Bordet er dekket og Grete roper inn barna fra gymsalen. ─ Nå er det mat, kjøttkakene er ferdige!
Ungene tar plass rundt bordet og matfreden senker seg i låven på Langekjenntunet.

─ Neste uke, da er det Lapskaus som står på menyen. Det gleder vi oss til, avslutter Grete.

3000 måltider per barn
Ved Mormors Have og Langekjenntunet barnehager trenger ikke barna ha med seg mat til noen av måltidene. Med tre daglige måltider og varm mat to ganger i uka, kan barnehageeier Therese Børke slå seg stolt på brystet.

─ Frem til skolestart spiser et barnehagebarn i snitt rundt 3000 måltider i barnehagen. Det er klart dette har innvirkning på kosthold, matvaner og helse, også lenge etter at barnet er ferdig i barnehagen.

─ Vi tilpasser oss de nasjonale kostholdsrådene og har fokus på kost som fremmer læring, utjevning av sosioøkonomiske forskjeller og matvaner som fremmer folkehelsen. Det er klart vi er stolte av prosjekt Matmot, forteller Therese.