Therese Børke, en av eierne i Mormors Have og Langekjenntunet Barnehage, har jobbet med barn og barnehager i mange år. Hun kan fortelle at det er stor forskjell på barnehager.
– Veldig mange velger en barnehage i nærheten av der de bor eller i nærheten av der de jobber, er hennes inntrykk.
Men det er flere ting enn plassering av barnehagen du bør tenke på når du skal søke om barnehageplass.
Foreldre som har barn i barnehagen hvor du vurderer å søke inn ditt barn, kan være en fin kilde til informasjon.
– Snakk med foreldre som har eller har hatt barn i barnehagen, og spør hvilke erfaringer de har med den aktuelle barnehagen. De kan helt sikkert gi deg informasjon om deres opplevelse av trivsel, foreldresamarbeid, dagsrytme, personalstabilitet og kosthold, oppfordrer Therese Børke.
I forkant av barnehagevalget kan det være lurt å ta direkte kontakt med barnehagen for å spørre om det du lurer på. I mange barnehager kan man avtale besøk eller møte opp på en besøksdag.
– Da får du fort et inntrykk av barnehagen, de ansatte og om de kan levere det som passer for ditt barn og din familie, forteller Therese.
De fleste barnehager har en helhetlig pedagogisk profil eller organisering, og den er som regel å finne på barnehagens nettsider.
– Både Mormors Have og Langekjenntunet Barnehage er funksjonsoppdelte barnehager, også kalt basebarnehager. For de minste er trygghet, tilhørighet og gode voksenrelasjoner viktig, og vårt hovedfokus er å dekke disse behovene, forklarer Therese.
– Vi har derfor egne rom i huset som er tilpasset denne aldergruppen. Når barna blir eldre og tryggere på barnehagen og seg selv, kan de benytte seg av flere og flere områder i barnehagen. I våre barnehager har alle rommene en funksjon, og barna får gjerne sine favorittrom som blir flittig besøkt.
Les mer om verdiplattformen til Mormors Have her.
En av fordelene med en funksjonsoppdelt barnehage er at barna kan møtes på tvers av alder og utvikling deler av dagen.
Kanskje har de en bror eller søster i barnehagen, eller en venn på en annen gruppe?
– Det er spennende for både store og små barn å møtes i leken, forteller Therese Børke.
I tilvenningsperioden er det kontakten mellom barn og voksen viktig. Dette er viktig for at barnet skal føle seg trygg og trives i barnehagen.
– I både Mormors Have og Langekjenntunet Barnehage har vi en tilknytningsperson og en pedagog som er ansvarlig for tilvenningen.
Som rutine setter de av tre dager til tilvenning, men noen barn trenger mindre og noen trenger mer.
– Sammen med personalet blir foreldrene enige om en løsning som passer for barnet, forteller Therese.
Hvordan søke barnehageplass? Les mer her!
I noen barnehager må du selv ta med mat til barnet ditt, mens i andre barnehager får barnet alle måltider servert – også finnes det noen alternativer midt imellom. Også her bør du tenke over om du har noen preferanser.
Mange foreldre ser på det som en fordel at barna får sunn og god mat i barnehagen hver dag.
– I Mormors Have og Langekjenntunet Barnehage serveres det tre måltider om dagen; frokost, lunsj og ettermiddagsmat/frukt. To dager i uka er det varm lunsj, og vi har hjemmelagde rundstykker en dag i uka, sier Børke.
– Vi har også en egen ansatt på kjøkkenet, som alltid kan tilby litt mat til den som er sulten, også utenfor de faste måltidene.
Ønsker du at barnet ditt skal være mye ute? Da er det viktig med gode uteområder og en barnehage hvor barna får bruke disse.
– Uteplassen vår er naturlig, kupert og spennende, og har direkte adgang til skog og turområder. De bruker vi mye. I våre barnehager er de største barna ute to ganger om dagen, dersom været tillater det.
– De minste er ikke like mye ute når det er vinter, kaldt eller glatt, men når de eldste er ute bruker de minste gjerne gymsalen, og får herjet og kost seg der, så de får grovmotorisk lek på den måten i stedet, smiler Therese.
Her kan du finne mer informasjon om barnehageopptaket i Kongsberg, og søke barnehageplass.